Mobile menu
Profile
Educație, Training și Formare
Iași
Institutul Francez din Romania Iasi - Cursuri online de limba franceza

Oriunde îți propui să ajungi, franceza te duce #maideparte!  

Noi drumuri îţi sunt dechise prin cursurile noastre de francezǎ ! Te așteptǎm cu noi formule de cursuri online pentru copii și adolescenţi, dar și pentru adulţi ! 

Mai multe informaţii : equipe.iasi@institutfrancais.ro; 0769 056 203 

1.​ De ce ar trebui un tînar să învețe limba franceză astăzi?

 • pentru că este o limbă internațională, a cincea cea mai vorbită, cu 300 milioane de locutori, a doua limbă cea mai invățată dupa engleză, a treia limbă in domeniul afacerilor internaționale, a doua limbă de informație internațională
 • pentru că Franța este prima  destinație turistică mondială, o putere economică de rang mondial, a treia din punct de vedere al PIB și a doua cea mai mare piață din Europa, după statisticile FMI și Eurostat.

2. Pentru un student din România, care ar fi avantajul principal al studiului limbii franceze?

 • În primul rând, foarte concret, posibilitatea de a beneficia de o mobilitate ERASMUS în Franța, care este a cincea țară din lume primitoare de studenți, după Statele  Unite, Regatul Unit, Australia și Germania, și a treia din Europa, după Regatul Unit și Germania.
 • În al doilea rând, pentru că pe  piața muncii, de multă vreme, nu mai e suficientă engleza; 

a doua și chiar a treia limbă cunoscută constituie un atu foarte important în carieră.

 3. Care sunt avantajele studiilor universitare în Franța?

 • o foarte bună adecvare a studiilor  la piața muncii, în așa măsură încît pentru licența professională de exemplu, 85% dintre studenți găsesc de lucru în primul an după terminarea studiilor.
 • posibilitatea de a studia în Grandes Ecoles, universități de excelență, cele mai multe private, în domenii dintre cele mai diverse. (Cel mai bun MBA este unul francez – INSEAD, dupa clasamentul facut in 2017 de Financial Times)
 • 1300 de programe de formare în limba engleză
 • acces la FUN  - France Université Numérique cu 300 de MOOC – Massive Online Open Courses
 • Nu in ultimul rând, costul studiilor este printre cele mai mici din Europa, studentul trebuie să platească 400 euro, fiindcă statul francez plătește restul sumei pînă la 14000 euro pe an.
 • http://campusbourses.campusfrance.org/fria/bourse/#/catalog, posibilitatea de a obține burse numeroase, peste 700 programe de burse.

4. Ce oportunități de carieră există pentru vorbitorii de limba franceză?

 • În primul rând, există peste 2800 de firme franceze și francofone în România (dintre care unele sunt chiar la Iași), care oferă sute de mii de locuri de muncă cunoscătorilor de limba franceză, în domeniul automobilelor, băncilor și asigurărilor, distribuției, industriei farmaceutice, precum și în energie. 
 • În al doilea rând, ca cetățeni europeni, avem dreptul să lucrăm în orice țară din UE, deci inclusiv în Franța, fără a avea nevoie de permis de muncă. Pe site-ul EURES (European Employment Services) al Comisiei Europene, există în acest moment 37934 job-uri în Franța. Orice cetățean european poate postula pentru aceste joburi !

5. Cum se poate învăța limba franceză pe timp de pandemie?

Institutul Francez a fost unul dintre primii operatori de pe piața școlilor de limbi străine care s-a adaptat cel mai repede la online. Profesorii noștri au beneficiat foarte repede de formări în așa fel încît să poată asuma acest transfer al cursurilor din sala de clasă în online.

În oferta noastră puteți găsi :

 • Cursuri pe platforma moodle Franceza 24/24, care sunt un produs  de marca al Institutului Francez. Cursantul are acces 24 de ore din 24 la toate activitățile de curs de pe platformă, pe care le va face în autonomie în proporție de 80%. Pentru restul de 20%, va avea întâlniri pe zoom cu profesorul tutore, care îl va indruma și ghida. Unul dintre avantaleje acestei platforme este posibilitatea de a intra în contact pe FORUM cu studenți din toată lumea și de a comunica cu ei in limba franceză. 
 • Cursuri online pe zoom în grupe mici și individuale, cursuri de conversație cu profesor nativ, cursuri de franceză profesională, organizate pe bază de contract cu întreprinderile, înainte sau dupa angajare, echipa noastra pedagogică având expertiză în domeniu, obținută în formări internaționale.
 • Toti cursanții noștri beneficiază de abonament gratuit la mediateca noastră, care funcționează acum pe sistem bibliodrive, precum si la Culturethèque, o uriașă bibliotecă virtuală cu cărți, filme, muzică in limba franceză.
 • Toate cursurile noastre permit cursanților să se pregatească pentru diplomele de limbă franceză recunoscute internațional și valabile pe viață, Institutul Francez fiind singura instituție abilitată ca centru de examen recunoscut pentru acestea. DELF DALF – diplôme de franceză generală eliberate de Minsiterul Educației din Franța, iar DFP - diplomele  de franceză profesională, eliberate de Camera de Comerț și Industrie din Paris.


Pour la bonne bouche !


 • Pentru vorbitorii nativi de limba română, care au studiat în școală și  limba latină, cunoașterea limbii franceze constituie un pilon suplimentar pentru a se antrena să înțeleagă persoane din toate teritoriile în care se vorbesc limbile romanice. O disciplină nouă, intercompréhension en langues romanes, permite învățarea unor tehnici de inter înțelegere între vorbitori de franceză, română, itaiană, spaniolă, catalană, sardă, etc.; este una dintre competențele care vor fi din ce în ce mai căutate de întreprinderi în viitor, generând economii importante.