Domeniul Coroanei

  • Industrie: Alimentară
  • Oraș: Cluj-Napoca, Cluj

Domeniul Coroanei Segarcea este unul dintre cele douăsprezece domenii pe care Casa Regală a României le-a avut în administrare din 1884 până după cel de-al doilea război mondial. Inițial pepinieră pentru 60 de soiuri menite să ajute regiunile afectate de filoxeră, Domeniul a devenit podgorie și cramă la începutul secolului al XX-lea.

Sub administrarea Casei Regale domeniul a înflorit, iar calitaţile terroir-ului au început sa fie recunoscute. Prin decretul Consiliului de Ministri din mai 1929, arealul viticol de la Segarcea este decretat ca “având dreptul să se obţina vinuri cu denumire de origine controlată”. Calitaţile vinurilor de la Segarcea au facut impresie bună de-a lungul timpului la concursuri internaţionale de profil. În perioada în care Temistocle Jugureanu se ocupa de elaborarea vinurilor, produsele erau premiate cu medalii de aur la concursuri precum cel de la Paris, din 1936.

După o jumătate de secol de comunism care a modificat profund arhitectura plantaţiei, centralizând suprafeţele cultivate şi favorizând productivitatea în detrimentul calitaţii, după o perioadă post-comunistă de nepăsare, Domeniul Coroanei Segarcea a fost preluat chiar de ziua regalitaţii, pe 10 mai 2002, de familia Anghel, care, prin întreaga investiţie, a urmărit readucerea la viaţă a valorilor regale şi a celor mai înalte standarde de elaborare a vinului, de care Regele ar fi fost pe deplin mulţumit.